Opskrift

Pil snaps

Pil snaps

Pil snaps Pil er en plante vi bruger til meget forskelligt. Den er kendt for sin brug til kurve og hegn. OG dens brug i snaps. Pilens skyd/ rakler springer ud i foråret, som små plyset rakler .  Det er netop her vi skal have 

Rugbrød snaps

Rugbrød snaps

At lave rugbrødssnaps er en unik og kreativ måde at tilføre snapsen en særlig smag med dybe noter fra rugbrød. Den går perfekt til påskebordet, og alt det lækre pålæg. Lidt modsat hvad man kunne forvente, bliver det ikke for meget med en snaps der smager 

Havtorn

Havtorn

Havtornbær er kendt for deres høje C-vitaminindhold og antioxidante egenskaber.

De anvendes ofte i fødevareprodukter som saft, marmelade, olie og endda kosmetik.

Smagen af havtornbær kan beskrives som syrlig og frisk, med en let sødme og en subtil nøddeagtig undertone. De er også en vigtig fødekilde for fugle og dyreliv.

Havtorn (Hippophae rhamnoides) er en busk, der trives i forskellige voksesteder, især langs kystområder og i tempererede regioner. 

Havtorn trives naturligt langs kystlinjer, hvor den kan tåle saltvand og barske vejrforhold. Dens evne til at vokse i sandjord og tolerere salt gør den til en fremtrædende plante i kystnære områder.

Opskrift

1 flaske vodka eller klar snaps

1 håndfuld Havtorne bær (Cirka 75-100 g) Frosne eller friske

1 tsk. sukker (Valgfri)

Fremgangsmåde

Når havtornens bær er modne, kan de være meget bløde, og derfor også svær at trække af de tornet grene.

Du kan med stor fordel medbring en saks, og klippe den del af busken som du vil plukke bærene fra. Læg denne gren, fyldt med havtorn bær, i fryseren natten over. Bærene tager ikke skade, eller ændre smag af denne nat i fryseren, tilgengæld er de meget nemmere af have med at gøre. 

Blot husk at, ikke klip mere af busken, end du selv skal bruge. Så er der også til den næste som kommer forbi, samt fugle og dyreliv.

Trække tid

1 – 3 måneder

Agern (Grønne)

Agern (Grønne)

At lave agernsnaps er en interessant proces, der giver en nøddeagtig og jordagtig smag til din snaps. Her er en grundlæggende opskrift på, hvordan du kan lave din egen agernsnaps: Ingredienser: 1 håndfuld friske agern (Umodne og grønne) 1 fl. Snaps eller vodka. Fremgangsmåde: Indsamling 

Sådan starter du med kryddersnaps

Sådan starter du med kryddersnaps

Hvad skal du bruge for at start med kryddersnaps? At begynde at lave kryddersnaps kræver ikke avanceret udstyr, men der er nogle grundlæggende værktøjer, der vil hjælpe dig med at skabe velsmagende og aromatiske snapse. Her er en oversigt over det nødvendige udstyr for at 

Hyben snaps

Hyben snaps

Hyben snaps

Hyben findes ofte i naturen, især i kystområder og ved landeveje, hvor vilde rosenbuske trives. Der er dog også mange havevarianter af rosenbuske, som du kan finde i haver og parker.

Ingredienser

Hyben – 200 – 300 gram

Snaps/ vodka – 1 flaske

Sukker – 50 gram (valgfrit)

Fremgangsmåde

Start med at skylle hyben frugten godt!

Skær frugterne i halve eller til både.

Skrab alle frøene ud med en teske. 

Læg hyben stykkerne i et glas og hæld din klare snaps eller vodka over

Trække tid: 1 måned (gerne længere)

Filtrer snapsen gennem et kaffefilter. Hvis frugterne er meget opløst i snapsen, kan du med fordel si det gennem et klæde først. 

Når den er færdig med at trække kan du tilføje sukker. 
Tilføj lidt sukker af gangen og smag til. 

Hyben kan også bruges til...

Marmelade
Udover snaps eller likør er hyben meget kendt fra eksempelvis marmelade, hvilket gør sig godt i en klassisk æblekage. Prøv opskriften fra Maden i mit liv (link)

Te
Tør en håndfuld renset hyben og lad dem trække i noget kogende vand

Suppe
Lav en lækker suppe ved at kombinere hybener med grøntsagsbuljong, løg og krydderier. Blend blandingen til en glat konsistens og server som en forfriskende forret.

Valnød snaps

Valnød snaps

Valnød snaps Valnød snaps er en af de mere kendte og populære snapse for kryddersnaps magere. Det er også en snaps som deler vandene på flere punkter i processen. Trods dette, er den en nem snaps at lave, med massere smag! kryddersnaps med valnødder er 

Gin&Tonic

Gin&Tonic

Gin og tonic er en evig klassiker blandt drinks. Drinken fungere, fordi smagene i drinken går godt sammen. Derfor kan vi også lave den som snaps. Jeg har her på siden vist to måder du kan lave den på. Hvis du skal have et sjovt 

Peberkorn

Peberkorn

Kryddersnaps lavet på peberkorn er en aromatisk og kraftig snaps, der er lavet ved at tilføje knuste peberkorn til snaps eller vodka. Peberkornene giver en stærk og intens smag, der kan suppleres af andre krydderier som fennikel, koriander og stjerneanis. Kryddersnapsen er især god til efter et tungt måltid. Den unikke smag og duft af kryddersnaps på peberkorn gør den til en spændende snaps på borderet.

Ingredienser

  • 20 sorte peberkorn
  • 1 flaske snaps/ vodka

Trække tid: 1 – 2 uger

Fremgangsmåde

  • Fyld en håndflade med peberkorn (cirka 20 stk.)
  • Knus eller flæk kornene let.
  • Hæld en flaske snaps eller vodka over.
  • Lad nu blandingen stå i en uges tid, Gerne længere.
  • Snapsen er klar til blanding med andre snapse efter filtreringen.

Perfekt til en kryddersnaps

Den stærke peber smag og duft er den god at bruge til kryddersnaps, hvori man blander flere smage. Det kan være svært lige at finde på hvilke smage der vil gå godt sammen; Det er bare at prøve sig frem. Overvej hvilke andre smage der vil gå godt sammen peberkorn. Bland to – tre smage sammen af gangen, fjern én, prøv med en ny. Jägermeister har 57 forskellige planter i deres blandning.

Jeg vil løbende lave en samling af kryddersnaps hvori der indgår Peberkorn.
Prøv eksempelvis Gin&tonic snapsen, vist her under.

Peberkornsnaps kan også være en god ledsager til fede eller kraftige måltider, da dens krydrede smag kan bidrage til at nedbryde fedtet og hjælpe med fordøjelsen. Det er derfor almindeligt at drikke snaps efter et tungt og fedtrigt måltid, som f.eks. stegt flæsk eller en stor bøf.

Endelig kan peberkornsnaps også bruges som et ingrediens i madlavning, da dens stærke og krydrede smag kan give en ekstra dimension til retter som marinader, saucer eller marineringer.

Peberrod

Peberrod

Peberrod Peberroden er kendt fra mange danske og udenlandske retter, som pariserbøf og diverse smørrebrøds madder. Det er en lille rodfrugt med en masse smag! Og lige som med i mad, skal du være forsigtig med mængden af pederrod i snaps. Der skal overraskende lidt